3 Haziran 2010 Perşembe

Mantığa Bürüme

Kış günü paltosu olmadığı için paltosuz dolaşan birine, niçin palto giymediği soruldugunda üşümediğini,ayrıca böyle dolaşmanın sağlığa daha uygun oldugunu söylemesi,durumunu akla uygun ve inandirici kılma çabasinin ürünüdür.Görülmesini istediği için yeni aldığı kürkünü hava sıcak oldugunda giyen birnin hasta oldugunu,üşüdüğünü söylemesi de ayni türden bir çabanin sonucudur.

Birey, benliğine sıkıntı veren durumlarda akla uygun; ama sıkıtnı vermeyecek neden bulur,daha sonra kendiside buna inanir..

Bireylerin özellikle kişisel yetersizliklerinden dolayi gerçekleştiremedikleri istekleri ve amaçlari karşısında başarısızlıkarini gizlemek için mantığa bürüme mekanizmasını kullandığı görülür.

3 yorum:

  1. herşeye bir kalıbı var insanın. aşık bi şekilde doktora gidersen ilaç yazar. çünkü ona göre aşk hastalıktır. bu yüzden söylediğin şeyin doğruluğuda bunun kadardır. mantığa bürünme yetersizlikten değil , insanın yetersizliğe karşı tavrından oluşur. çünkü asıl sorun yetersizlik karşısında insanın buna nasıl tepki verdiğidir. yani asıl hastalık , insanın kendisini asla olduğu yerde kabul edememesidir. paltosuzundan , kürklüsüne kadar.

    YanıtlaSil
  2. yaaaaa okada sey yazdım internet gitti uff cok üsendim aynı seleri yazmaya bir gün tartşırız ama demek istedigim yapılan davranışlar toplum temellidir sosyolojik vakadır ikiside:)

    YanıtlaSil